The Eat-In Kitchen Gets a Makeover



Dining in style, from kitchen tables to islands with seating

In the eat-in kitchen, the eat-in part is usually the last piece of the puzzle. Kitchen design typically revolves around cooking while the notion of dining in the spaceisoften an afterthought. However, Sweeten, a renovation platform connecting homeowners to a vetted general contractor, has seen a growing trend in considering both activities during the design stage. While small spaces demand multiple functionality in the kitchen, a more thoughtfully layout combines seating, a more organic flow, and space planning.

Explore the possibilities that these Sweeten homeowners undertook with their eat-in kitchens, from dining tables to counter seating. All will invite family and friends to break bread with you at home!

A kitchen banquette beckons for company

With only one window in the kitchen to let in light, Jenn and Jon took steps to create a brighter atmosphere for their family of four. A partial wall that sectioned off an eat-in area from the kitchen came down effectively joining the two spaces and letting the sunshine stream in.Cooking and eating together were top priorities and a U-shaped banquette lent a cozy gathering spot around the square-shaped dining table. Wallpaper and paneling give it separation and personality.

A peninsula bar multitasks

For Elizabeth and Martins 124-square-foot galley kitchen, tackling the space planning and bringing a sense of openness was done with the help of their Sweeten design-build team. The couples comfort level for all of the renovation changes was put at ease with sketches from every angle. Pulling down two partial walls was step one in bringing in more light.

The new peninsula bar seats four to five stools reminiscent of a cute bistroand holds storage. Form and function increase with more prep space, glass-front cabinets, and a mix of finishes. Clutter minimizes with the microwave tucked behind a cabinet and the paper towel holder rolls out from under the countertop.

More function for a larger kitchen

Jill and Cy created an open concept on the first floor of their single-family townhouse. The kitchen was expanded for the family of four by turning a full bath into a powder room giving more exposure to the black-trimmed doors leading to the backyard. With ample room, a dining table and chairs fit easily in the cook space for meals and entertaining. The flat-panel walnut cabinetry, ceiling light fixture, and furniture displayed the mid-century modern aesthetic. A cut-out window seat that doubles as storage was a bonus feature.

Centerstage for an island

A salvaged slab of walnut picked up at a reclaimed wood supplier took centerstage in Tara and Brians kitchen. I remember when I was a kid, the kitchen island was the center of existence, she said. Aiming for the rustic look, two sides were live edge while the woods cherry red tone was lacquered.

The refrigerator was relocated within a row of existing closets off the kitchen proper creating a unified flow for the rest of the apartment. A disguised pantry covered in subway tile is a fun Wheres Waldo? moment. And that walnut slab? There was enough left over to fashion open shelving for the kitchen, home office, and the bathroom.

A kitchenette found new life in its studio loft with new homeowners Serge and Uldiswho worked to make full use of all of the space available. Situated underneath the loft, a small dining table and chairs enhance the cozy grotto feel. Opting for an L-shaped layout, appliances moved along the back wall giving room to install plenty of countertop surface. A mix of stainless steel and white cabinets are backdrops to a glossy black tempered glass backsplash.

WATCH VIDEO:

Here are six steps on how to plan your renovation and find the right general contractor.

Sweeten handpicks the best general contractors to match each projects location, budget, and scope, helping until project completion. Followthe blogfor renovation ideas and inspiration and when youre ready to renovate,start your renovation on Sweeten.


Previous Post Next Post

Leave a Comment:
Commenter Name
Cras sit amet nibh libero, in gravida nulla. Nulla vel metus scelerisque ante sollicitudin. Cras purus odio, vestibulum in vulputate at, tempus viverra turpis. Fusce condimentum nunc ac nisi vulputate fringilla. Donec lacinia congue felis in faucibus.
Commenter Name
Cras sit amet nibh libero, in gravida nulla. Nulla vel metus scelerisque ante sollicitudin. Cras purus odio, vestibulum in vulputate at, tempus viverra turpis. Fusce condimentum nunc ac nisi vulputate fringilla. Donec lacinia congue felis in faucibus.
Commenter Name
Cras sit amet nibh libero, in gravida nulla. Nulla vel metus scelerisque ante sollicitudin. Cras purus odio, vestibulum in vulputate at, tempus viverra turpis. Fusce condimentum nunc ac nisi vulputate fringilla. Donec lacinia congue felis in faucibus.
Commenter Name
Cras sit amet nibh libero, in gravida nulla. Nulla vel metus scelerisque ante sollicitudin. Cras purus odio, vestibulum in vulputate at, tempus viverra turpis. Fusce condimentum nunc ac nisi vulputate fringilla. Donec lacinia congue felis in faucibus.
Search
Categories
Advertisement